Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2020 13:32 - Кубрат Пулев е предизвикателство, каквото Джошуа не е срещал
Автор: anonymous285 Категория: Спорт   
Прочетен: 978 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.12.2020 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Кубрат Пулев е предизвикателство, каквото Джошуа не е срещал

https://www.sportal.bg/news.php?news=877282

12 декември 2020 | 
      
Дойде дългоочакваният ден на истината в тежка категория на професионалния бокс! Най-големият ден в българската история на този спорт, съпоставим единствено с 8 май 2014 година, когато Кубрат Пулев се изправи срещу Владимир Кличко. Сега Кобрата ще стъпи на ринга с модерния хегемон в "кралската" дивизия Антъни Джошуа в спор за три от четирите световни титли - на Международната боксова федерация, на Световната боксова асоциация и на Световната боксова организация. 

imageСериозни искри на кантара на Пулев и Джошуа, шампионът малко по-тежък (видео) Двамата ще излязат на ринга около полунощ българско време.
  Откакто Желко Маврович изкара 12 тежки рунда срещу легендата Ленъкс Люис през 1998 година, Балканите нямаха представител на най-голямата професионална сцена при най-тежките боксьори, преди да започне издигането на Кубрат. Сега той най-накрая ще осъществи мечтания сблъсък, който си заслужи още през 2017-а, но заради контузия в гръдните мускули трябваше да отложи. 

imageКобрата свалил килограми спрямо предишния си мач, AJ - качил Двамата демонстрираха взаимно уважение на последната пресконференция, а на официалния кантар пък за малко не стартираха размяната на юмруци още преди началото на галавечерта пред 1000 зрители в зала "Уембли". 

imageКакво си крещяха Джошуа и Кобрата на кантара? Кобрата тежеше 108.7 кг, а Джошуа - 109.2 кг, като българинът е свалил от теглото си в сравнение с предишния си сблъсък, докато пък шампионът е качил малко спрямо последната си битка.
  През последните дни всички знайни и незнайни специалисти се изредиха да определят силните и слабите страни на Джошуа, като по-разумните от тях предупреждаваха в никакъв случай да не се подценява Кубрат Пулев, въпреки че е аутсайдер според букмейкърите.

imageДжошуа: Бях готов да ударя Пулев още на кантара, но се пазя за утре Какво всъщност сме видели от AJ досега в кариерата му? 24 профи битки, 23 победи, 1 загуба и 21 нокаута. Три пояса, като желанието на повечето фенове по света е да се състои двубой с Тайсън Фюри за липсващия четвърти пояс, който да короняса бленуван "неоспорим", "абсолютен" шампион. 
  Големият плюс за Кубрат Пулев може да се окаже неглижирането от лагера на Джошуа, защото и преди единствената му загуба от Анди Руис неговите промоутъри и поддръжници коментираха единствено бъдещата битка с Дионтей Уайлдър. Само че "дюнерджията" от Мексико развали плановете на Еди Хърн и компания и те трябваше да са си взели поука, само че им е трудно да не споменават името "Фюри" по няколко пъти в подготовката за битката с Кобрата. Дано да правят същата грешка за втори път.

imageКобрата: Джошуа ме нарече п***а, това не е мъжкарско (видео) Всички говорят, че Джошуа "не може да поеме удар", има "стъклена" брадичка и който го нацели, ще може да го победи. Нищо че има само едно поражение в кариерата си до момента, но все пак е бил пращан в нокдаун и от Владимир Кличко, а в спаринги е бил повалян на земята от Дейвид Прайс.  Големият въпрос не трябва да бъде какво толкова ни е показал Джошуа до момента (както опитват да омаловажават постиженията му феновете на Фюри), а кой вариант на Джошуа ще видим срещу Пулев?

Защото два пъти сме гледали чистият боксьор AJ да контролира дистанцията, да "танцува" около опонента си, да използва няколко пъти повече леви прави от него, да се пази от размени и да печели със съдийско решение. Всички сочат реванша с Руис-младши като доказателство за това, но точно същото се случи, когато Джошуа отне пояса на WBO от Джоузеф Паркър. 
     Kubrat Pulev Interview - "This Fight is For All Bulgarian Boxing"     0:00 7:43

Kubrat Pulev Interview - "This Fight is For All Bulgarian Boxing"

И в двата мача Антъни демонстрира нагледно техническата и тактическата си класа, но имаше нещо, което Кубрат Пулев, като негов бъдещ опонент, може да види и да потрие ръце със задоволство. И в двата горепосочени сблъсъка Джошуа откровено "бягаше" от съществени размени и не желаеше да стои в близка дистанция с противниците - срещу Паркър реферът на ринга му помогна да избегне тези моменти, а срещу Руис-младши той демонстрира отлични умения в клинча, за да "потуши бурята". 
  Само че Кубрат Пулев също е майстор на клинчовете и Джошуа няма да може да го тормози с тежестта си, както го правеше с ниския и физически изоставащ като структура Руис. 
  Но да говорим за "стъклена" брадичка на Джошуа изглежда нелепо, все пак той се изправи след нокдауна срещу Кличко и обърна развоя на събитията. Много хора са забравили и факта, че Александър Поветкин му счупи носа още в първия рунд, но това не попречи на AJ да запише нокаут малко по-късно.

Е, да, шеметните комбинации от по 10-15 удара на Руис в първия мач го повалиха, но всичко започна от едно ляво кроше над дясното ухо в третия рунд, което съвсем елиминира еквилибриума на шампиона.  Кубрат Пулев може да се възползва от такива неточности в играта на Джошуа, с които явно всички вече са толкова наясно, че не спират да ги посочват.

Кобрата в последните години също показа израстване, голям пример е победата му над Богдан Дину, в която за първи път от доста време не разчиташе само на блестящия си ляв прав и чудесното придвижване на ринга, ами се биеше като грамаден боксьор и натискаше опонента си и го пречупваше просто с тормоз. Както в реванша Тайсън Фюри най-накрая се усети, че е исполин и може да прегази Дионтей Уайлдър с тежестта си и няколко тупаници, вместо само с движение и леви прави.
  Срещу Поветкин, например, Джошуа можеше да доминира с левия си прав, защото руснакът почти не пусна такъв (поради някаква причина), а срещу Руис във втория сблъсък се получи същото, защото мексиканецът няма техническия потенциал да опонира на такава стратегия. Кубрат Пулев, обаче, е със съвършен ляв прав и това е най-голямото му оръжие, така че ще е вълнуващо да разберем кой ще успее по-добре да приложи този прийом. 
  Важно е да се отбележи, че досега никой боксьор през последните няколко месеца не изглеждаше особено добре на ринга, независимо печелил или не, защото не бе стъпвал в официална обстановка от около 12 месеца заради новия коронавирус. Това би трябвало да означава, че можем да очакваме малко по-бавно начало на Джошуа - Пулев, като постепенно умората и съответно кондиционната подготовка може да наклонят везните в полза на един от двамата боксьори. 
Кобрата е много помъдрял като боксьор и човек от 2014-а, когато всъщност допринесе за един от най-вълнуващите мачове с участието на Кличко в кариерата на украинеца, но тактиката му граничеше с безразсъдство, макар и зрелищно. Сега би трябвало да не подхожда по такъв начин толкова рано, въпреки че Джошуа показа слабост в това отношение в последните години и откровено избягваше ожесточени размени, или пък биваше откровено пребит (в първия двубой с Руис).
          0:00 5:36Anthony Joshua predicts KO vs. Pulev: “Rounds 7 to 9”   Ако приемем старата максима (клише), че един боец е толкова добър, колкото е бил добър в последния си сблъсък, то можем да очакваме, че Джошуа няма как да доминира над Кубрат с левия си прав (както го правеше в реванша с Руис) и няма как да го тормози по същия начин в клинчовете, защото Кобрата е доста добър в тях. Въпросът е ще посмее ли AJ да тръгне да търси нокаут и ще бъде ли толкова успешен, колкото не е бил от доста време насам, когато срещу него има опонент като Пулев?
  Защото всъщност AJ нокаутира Кличко във велик мач с много обрати и нокдауни, а после дойде двубоя с Такам, който замести Пулев, но не предложи същите физически и технически предизвикателства. В битката с Паркър британецът наложи преимущество с чисто боксови характеристики и не търсеше нокаут, а срещу Поветкин не срещна почти никакви леви прави.
          0:00 8:14Kubrat Pulev Interview  
Първият сблъсък с Руис е печално известен, въпреки че в началото на третия рунд AJ го прати в нокауд със съвършена комбинация от леви крошета, когато дясната ръка не можа да намери целта. В реванша - знаем, отново доминация чрез боксиране без желание за нокаут, но реално Кобрата има достатъчно качества, за да предложи съвсем различно предизвикателство.
  Реално, Джошуа с основание е фаворит на букмейкърите, но в тежка категория винаги може да се получат "изненади", а и боксьорите са били практически неактивни цяла година заради коронавируса. Каквото и да направи Пулев в тази битка, той вече пренаписа историята на българския и балканския професионален бокс в тежка категория. 
  Да пожелаем успех на Кобрата във вероятно последния му шанс да стане световен шампион в "кралската" дивизия и да се насладим на историческия дуел, който дълго ще помним, независимо от изхода.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479814
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031